Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Augustus 2019

Dante Alighieri,
Comitato del Twente

Enschede, augustus 2019

Cari soci,

September: de start van een nieuw seizoen met Dante Alighieri Twente. We hebben voor het najaar ons programma weer aardig gevuld met een tweetal lezingen, een excursie en een toneelstuk. Hopelijk bent u in de gelegenheid om bij een of meer van de bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Natuurlijk komen in deze nieuwsbrief ook weer onlangs verschenen boeken en andere leuke/interessante culturele manifestaties ter sprake.

Overzicht van de bijeenkomsten najaar 2019 klik hier

De lezing ‘Het leven en werk van Dante Alighieri’ van Tim Priekaar

Tim gaat in zijn voordracht in op het leven van Dante en zijn bewondering voor Beatrice. Hij geeft informatie over de tijdgeest waarin dat zich afspeelt en het belang van Dante voor Italië, ook na 700 jaar nog. Dante was naast dichter ook actief in de politiek, wat voor zijn verbanning heeft gezorgd. Hij hield van zijn stad Florence maar door de politieke strubbelingen en verraad door de Paus mocht hij er niet meer wonen. Tijdens zijn verbanning schreef hij zijn belangrijkste werk, de ‘Divina Commedia’, waar Tim ook aandacht aan besteedt (maar niet al te uitvoerig).

De excursie naar de Buffelfarm Twente in Denekamp

Mozzarella is een basis-ingrediënt voor de pizza en de Insalata Capresa. De echte mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk. Gennaro is een Italiaanse vakman en maakt elke dag verse Buffelmozzarella. Hij is sinds 2012 werkzaam op het bedrijf. Enkele kazen die naast de buffelmozarella geproduceerd worden  zijn: Treccia di Bufala, Gerookte Mozzarella, Primosale (verse buffelkaas), Ricotta, Caciocavallo en Scamorza.

Voor verdere informatie zie: www.buffalofarmtwente.nl

In de excursie is een lunch inbegrepen. We starten om 13:00 uur in Denekamp, Ahuisweg 1, 7591PL Denekamp.

Kosten: € 19,50 per persoon incl. lunch en koffie na afloop. Minimaal aantal deelnemers is 13.

Aanmelden via mail klik hier of via onze contactpagina
Wie wil carpoolen of meerijden kan dat ook aangeven.

Toneel – de eenakter La Patente van Luigi Pirandello

De eenakter “La Patente” duurt ongeveer een half uur en wordt uitgevoerd door Esogono , een groep Dante-leden uit Groningen, Deventer, Amersfoort, Amsterdam, Dordrecht en Rotterdam. Het is in het Italiaans. De regisseur, Emilia Velders, geeft vooraf in het Nederlands een inleiding over de inhoud van het stuk. Het is een mooie gelegenheid voor cursisten Italiaans. De locatie is het Verborgen Theater in Boekelo  waar we vooraf een eenvoudig lunchbuffet gebruiken en na de voorstelling kunnen naborrelen met de artiesten. We beginnen om 13.00 uur met de lunch. Deelnemers moeten vooraf inschrijven i.v.m. de planning – hiervoor volgt nog een uitnodiging.

De lezing ‘De Etrusken’ van mevrouw drs Annet van Wiechen

Etruskische huizen en tempels waren meestal van vergankelijk materiaal gebouwd. Steden lagen op strategische locaties die bewoond bleven, soms tot op de dag van vandaag. Dat maakt archeologisch onderzoek lastig. Gelukkig voor ons besteedden de Etrusken veel aandacht aan het leven na de dood:  zij hakten graven uit in de rotsen, gaven de dode grafgiften mee en beschilderden de grafmuren met kleurrijke scènes uit het dagelijks leven.  Juist door die grote zorg voor de overledene leren wij nu de Etrusken, hun gewoonten en hun ambiance beter kennen.

In deze lezing laat archeologe Annet van Wiechen u kennis maken met de wereld van Seianti Hanunia Tlenasa en van Laris Pulenas…….  in het heerlijke, zachtglooiende Italiaanse landschap tussen Arno en Tiber, waar de Etrusken in het eerste millennium voor onze jaartelling leefden.

– Tentoonstellingen

Hierbij nogmaals aandacht voor de tentoonstelling ‘SPREZZATURA’- Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst 1860-1910. Tot en met 3 november te zien in het Drents Museum in Assen.

DRONGO Talenfestival (zie ook website www.drongotalenfestival.nl)

Het DRONGO Talenfestival is het enige evenement in Nederland voor iedereen die in de taalsector werkzaam is of geïnteresseerd is in taal. Het festival is in 2012 ontstaan als een middag waarbij meertaligheid werd gevierd in de centrale bibliotheek van Amsterdam. Inmiddels is het uitgegroeid tot een tweedaags festival met een informatiemarkt, een inhoudelijk programma en interactieve wetenschap. Allemaal gerelateerd aan taal en gericht op de verschillende doelgroepen binnen de taalsector. Zowel het bedrijfsleven als de wetenschap, het onderwijs en de overheid zijn op het festival vertegenwoordigd. Heeft u belangstelling voor dit festival dan is het volgende van belang: toegang voor bezoekers is gratis en het evenement vindt plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

– Films  

‘La Ragazza nella Nebbia’

Op weg naar de kerk in het mistige alpendorpje Avechot verdwijnt de vijftienjarige verlegen Anna Lou spoorloos. De kieskeurige detective Vogel wordt gevraagd om met zijn vreemde methodes te assisteren in het oplossen van de zaak. Is Anna Lou’s verdwijning het gevolg van een opstandige tieneractie of loopt er in het dorp een wolf in schaapskleren rond?
‘La Ragazza nella Nebbia’ gaat  5 september in première in Nederland. Momenteel is deze film nog niet in de biosagenda geprogrammeerd. Wij houden een vinger aan de pols v.w.b de regionale programmering.

– Boeken

Marco Balzano: ‘Ik blijf hier’ (€ 19,99)

Hoe een dorp in de bergen zich verzet tegen zijn eigen verdrinkingsdood.
Het in Trentino (Zuid-Tirol) gelegen Curon, Graun im Vinschgau in het Duits, is een plek op het breukvlak van de geschiedenis. Nadat Mussolini in 1923 aan de macht is gekomen wordt de bevolking het gebruik van hun moedertaal ontzegd. Het Duits wordt zelfs van de grafstenen gewist. Trina, studerend voor onderwijzeres, ziet zich aldus van haar toekomst beroofd. Ze trouwt met Erich, die zich verzet tegen de gedwongen italianisering van de regio en de aanleg van een dam die het dorp uiteindelijk onder water zal zetten. Sommigen richten hun hoop op nazi-Duitsland. Dit slaat in het dorp en ook in het gezin van Trina en Erich een diepe kloof.

Paolo Cognetti: ‘Sofia draagt altijd zwart’ (€ 19,99)

Sofia zou zo graag gelukkig zijn, maar draagt toch altijd zwart. Op haar tiende droomt ze er nog van het liefje van een piraat te worden, maar op haar zestiende neemt ze een overdosis pillen en wordt ze opgenomen in een kliniek. En op haar achttiende volgt ze een prestigieuze theateropleiding in Rome, om vervolgens in New York te belanden als een van de vele jonge actrices die hopen ontdekt te worden. Maar uiteindelijk is Sofia altijd op de vlucht, voor haar vrienden, voor haar ouders, voor haar geliefden en bovenal voor zichzelf.
Met grote emotionele zeggingskracht en psychologische diepgang beschrijft Paolo Cognetti de moeizame volwassenwording van de onvergetelijke Sofia.
Paolo Cognetti die internationaal doorbrak met ‘De acht bergen’ (2016), schildert een veelkleurig beeld van een jonge vrouw die opgroeit in een tijdperk waarin alles in beweging lijkt en het moeilijk is een eigen identiteit te ontdekken.

Sandro Veronesi: ‘Blaffende honden’ (€ 19,99)

In de zomer van 2018, als Sandro Veronesi met zijn vrouw en kinderen ontspannen vakantie viert aan de Italiaanse kust, raakt hij op een dag zo van slag dat hij weer begint te roken. Zijn verslagenheid komt voort uit wat hij verneemt over het lot van drenkelingen die tijdens de overtocht van Afrika naar Europa uit zee worden opgepikt, maar daarna voor gesloten havens komen te staan. Als de vicepresident van zijn land, Salvini, doet voorkomen alsof deze drenkelingen luxe cruisepassagiers zijn, besluit hij als een hond te gaan blaffen, in de hoop meer honden wakker te maken die ook zullen aanslaan. Als schrijver is hij gewend de pen te pakken, maar nu wil hij verdergaan. Hij wil zichzelf in de strijd gooien door mee te varen op een van de weinige reddingsschepen die nog zijn overgebleven. Blaffende honden is een persoonlijk en poëtisch pamflet van een schrijver die met zijn pen midden in de maatschappij staat.
Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een van de grootste Italiaanse schrijvers van zijn generatie. Met zijn romans als Kalme chaos, XY en Zeldzame aarden werd hij ook in Nederland bekend

Willemijn van Dijk: ‘Het wit en het purper’ (€ 21,99)

In ‘Het wit en het purper’ beschrijft Willemijn van Dijk in krachtig proza het leven van een vrijgelatene in het Rome van de eerste eeuw na Christus.
Pallas belandt op jonge leeftijd als slaaf in Rome, en na jarenlange dienst bij een rijke weduwe krijgt hij zijn vrijheid. Zijn ster stijgt tot ongekende hoogte en uiteindelijk vindt hij zijn weg naar het hof van regerend keizer Claudius. De vindingrijke Pallas ziet kans om door te dringen tot de kleine kring van adviseurs van de keizer. Zijn besluit om het gevaarlijke spel van hoge politiek aan het Julisch-Claudische hof te spelen maakt de weg naar de top van de macht vrij, maar tegen welke prijs?
‘Het wit en het purper’ is het verhaal van een van de voornaamste vrijgelatenen, die onbedoeld aan de wieg stond van het beruchte regime van keizer Nero – en daarmee van de ondergang van de dynastie.
Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijver. Zij schreef eerder ‘Via Roma’ geschiedenis van Rome in 50 straten’ en ‘De opvolger”. Haar werk is vertaald in het Engels, Duits en Koreaans.

Francesco Fioretti: ‘Het geheim van Leonardo da Vinci’ (€ 19,99)

Met deze spannende historische roman op schoot reis je naar het Milaan van 1495. Leonardo da Vinci is bezig met een nieuw meesterwerk: de muurschildering van het Laatste Avondmaal.
Hij probeert zich op zijn taak te concentreren, maar een reeks verontrustende gebeurtenissen leidt hem af.
Bij de kathedraal-in-aanbouw, vlak bij Leonardo’s studio in de Corte Vecchia, vindt zijn leerling een afgehakte hand. Niet veel later wordt in een Franciscaans klooster een monnik gevonden die duidelijk met geweld om het leven is gekomen.
Da Vinci en zijn leerling Gian Giacomo, beter bekend als Salaì, raken steeds verder bij de zaken betrokken. Vooral als het portret van Luca Pacioli, een goede vriend van Leonardo en een beroemde wiskundige en pupil van Piero della Francesca, daarin een rol lijkt te spelen.
Het portret lijkt een aantal geheimen te verbergen die onlosmakelijk met de gebeurtenissen in de stad zijn verbonden. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid, kan Leonardo het niet laten tal van aanwijzingen in zijn eigen kunstwerk te verwerken. Daarmee maakt hij van het Laatste Avondmaal zijn meest mysterieuze creatie ooit.
Het verhaal doet denken aan de thrillers van Dan Brown, een waardevolle toevoeging op de bestaande literatuur. De Italiaanse pers was lovend en prees terecht de manier waarop de auteur historische personages toegankelijk maakt en geschiedenis omzet in fictie. Geschreven ter ere van de vijfhonderdste sterfdag van Leonardo Da Vinci.

–  Overige mededelingen

De lezingen zijn in het Nederlands.
Gasten mogen één lezing gratis bijwonen zonder verplichting.
De locatie van de twee voordrachten is:
Ariënsstaete (Liberein), Lijsterstraat 30, 7523 ET Enschede
en de aanvang is om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

Voor de locaties + aanvangstijden van de Excursie Buffelfarm en Toneelstuk La Patente, zie onze Kalender-pagina

Het lidmaatschap van Dante kost € 40,00 per jaar of € 20,00 voor ondersteunende leden met recht op één gratis lezing per jaar.

 – Berichten via e-mail

Van een aantal leden hebben wij het e-mailadres.
Als u uw mailadres doorgeeft, dan kunnen wij u gemakkelijk en kosteloos belangrijke informatie, zoals de nieuwsbrief, toesturen.

Distinti saluti,

Dante Alighieri comitato del Twente

Per conto di gruppo di lavoro

Gon Koiter (redactrice).