Nieuwsbrief

 Hier vindt u onze actuele nieuwsbrief

 

 

 

 

 


 

Enschede, maart 2018
Cari soci,

We hebben dit jaar alweer twee lezingen gehad. Beide waren erg succesvol. We gaan nu het voorjaar tegemoet. U heeft het vast wel gemerkt. De dagen lengen weer. En met het mooiere weer zijn we helemaal tevreden.

Let goed op: de bijeenkomst van maart is verschoven naar 6 april!

Voor de bijeenkomst in april, de afsluiting van het seizoen, de Giornata en het Italië Evenement klik hier

De lezing ‘Augustus en Mussolini’ door mevrouw Angelique Notermans

Twee mannen, één gedachte: de alleenheerschappij over een wereldrijk. In het eerste deel van de lezing bekijken we van welke vormen van propaganda Augustus zich bediende om zijn macht te legitimeren.

Twee monumenten die in dit verband uitgebreide aandacht vereisen, zijn de Augustus van Prima Porta en de Ara Pacis

Ook wordt kort ingegaan op andere vormen van propaganda die Augustus toepaste.

In het tweede deel van de lezing staat die andere grote leider van Italië centraal, Mussolini. Zijn grote voorbeeld was Augustus en in zijn propaganda grijpt hij veelvuldig terug op de Klassieke Oudheid.

Aan de hand van een “bezoek” aan het Foro Italico en de wijk EUR proberen we inzicht te krijgen in de propaganda van Mussolini en zijn gebruik van elementen uit de Klassieke Oudheid.

 

Angelique Notermans studeerde Klassieke Talen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen met als hoofdvak Klassieke Archeologie. Zij promoveerde op een onderzoek naar Romeinse vloermozaïeken met inscripties. Momenteel werkt Notermans als docente Klassieke Talen aan een scholengemeenschap in Nijmegen.

Datum en plaats: vrijdag 6 april om 19.30 uur in Ariënsstaete (Liberein), Lijsterstraat 30, 7523 ET Enschede

Introductie: Toegestaan voor € 3,50 per persoon

De afsluiting van het seizoen in restaurant Verso

Ook dit keer sluiten we het ‘Dante jaar’ af in het restaurant Verso, Deurningerstraat 11, 7514 BC  Enschede.

Iedereen die er een van de vorige jaren bij is geweest kan met ons beamen dat het eten daar heerlijk is.

De kosten voor het diner, inclusief een welkomstdrankje, zijn € 35,00 per persoon,. De overige drankjes zijn hierbij niet inbegrepen! Er worden kaartjes voor de drankjes bij ieder bord neergelegd.

We verzoeken u dit bedrag tegelijk met uw opgave voor het diner over te maken op:

Giro NL16 INGB 0003 9628 61 t.n.v. Dante Alighieri Twente o.v.v. kosten diner.

Tevens verzoeken wij u zich uiterlijk donderdag 3 mei op te geven bij Aafke Cremer, tel. 053 4351796, of via het e-mailadres klik hier. Wilt u tegelijkertijd aangeven of u vlees of vis bij de hoofdmaaltijd kiest? En mocht u een vegetarische maaltijd wensen of dient er rekening te worden gehouden met een dieet, wilt U dat dan ook doorgeven?

De Giornata in Rolduc

In 2018 organiseert Dante Alighieri Re Mi del Limburgo, mede om zijn 35-jarig bestaan te vieren, de jaarlijkse Giornata della Dante.

Als locatie voor de Giornata hebben zij, evenals in 2010, gekozen voor de fraaie historische ambiance van de in de 12e eeuw gestichte Abdij Rolduc, het grootste kloostercomplex van de Benelux.

Het programma dat is opgesteld omvat verschillende thema’s en geeft de mogelijkheid om individueel te kiezen voor opties die het meest aansluiten bij uw belangstelling.

Zo is het mogelijk om onder deskundige begeleiding het Thermenmuseum in Heerlen, het Romeinse Coriovallum, te bezoeken. De conservator van het museum, dr. Karen Jeneson zal hierover een lezing houden in het ochtenddeel van het programma.

U kunt ook kiezen voor een bezoek aan de 18e-eeuwse St. Gerlachuskerk in Houthem, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw. De kerk bevat fresco’s die uniek zijn voor Nederland.

Als derde optie is er een kennismaking met Jo Havenith, die u zal rondleiden door zijn atelier in een eeuwenoude boerderij en daar zal vertellen over zijn werk. Jo Havenith is een veelzijdig kunstenaar die Italië en Nederland op een verrassende manier met elkaar weet te verbinden.

De Giornata wordt geopend door de Italiaanse ambassadeur in Nederland, Andrea Perugini, en Jos Som, burgemeester van Kerkrade. Het evenement zal worden afgesloten met een aperitief in muzikale omlijsting en een driegangendiner.

Als u belangstelling heeft voor deze dag, neem dan contact met ons op, dan zullen wij u via email verdere informatie en een inschrijvingsformulier toesturen.

Naast de bijeenkomsten, georganiseerd door het comitato del Twente kunt u ook nog op een andere manier, dicht bij huis of thuis, van de Italiaanse cultuur genieten.

 – tentoonstellingen

‘Giorgio Morandi en Bologna’ in museum Belvédère te Heerenveen vanaf 24 februari t/m 10 juni 2018

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Museo Morandi in Bologna.

De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) schilderde zowel landschappen als stillevens, maar maakte vooral furore met zijn melancholische weergaven van dicht bijeen geplaatste flesjes, vaasjes en potten. Deze vond hij binnen de beslotenheid van zijn sobere atelier. De kunstenaar leidde een teruggetrokken bestaan.

Hij bleef zijn leven lang verbonden met zijn geboorteplaats Bologna en verliet de stad zelden. In deze tentoonstelling worden veel van zijn stillevens getoond, maar er is ook aandacht voor de plaatselijke architectuur. Formele aspecten uit de bouwkunst van Bologna zijn terug te vinden in het werk van de schilder. Dat zorgt voor een verrassende en vernieuwende kennismaking met zijn bijzondere werk!

 

  Bij de tentoonstelling ‘Giorgio Morandi en Bologna’ is de Groningse kunstenares Ada Duker actief betrokken. Zij ontdekte de relatie tussen het werk van Morandi en de architectuur in Bologna. Ze vatte haar bevindingen samen in een reeks sobere foto’s van architectonische details, in typerende mediterrane tinten. De foto’s maken deel uit van de expositie.

 

www.museumbelvedere.nl

Romeinen in Zeeland

In het Zeeuws Museum wandel je van noord naar zuid langs de Romeinse kust en ontdek je hoe de Romeinen daar zo’n tweeduizend jaar geleden leefden en werkten. Hun wapens, kostbaarheden, huisraad en handelswaar zijn te bewonderen. De oorspronkelijke tentoonstelling werd gemaakt door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het Zeeuws Museum heeft de tentoonstelling in een nieuw jasje gestoken en besteedt extra aandacht aan de Zeeuwse bijdrage aan de Romeinse economie.

‘Romeinse kust – Het land van Nehalennia’, t/m 6 mei 2018 in het Zeeuws Museum, Middelburg.

www.zeeuwsmuseum.nl

 

– Films

Amori Fragili: vanaf 15 maart te zien, hopelijk ook in Concordia in Enschede of het Filmhuis in Hengelo.

Zeven jaar woonden Claudia en Flavio samen. Beiden werkten als hoogleraar aan de universiteit, waar ze elkaar leerden kennen toen Claudia hem verontwaardigd interrumpeerde tijdens een voordracht, omdat ze zijn verhaal te macho vond. Maar al snel besefte ze dat dit toch de man van haar leven was. Constant was er de angst hem niet vast te kunnen houden, maar dat was geen reden om zich wat zorgzamer op te stellen of af te zien van nachtenlange ruzies. Hoe moet ze haar leven weer op de rails krijgen nu gebeurd is waar ze bang voor was: dat Flavio is ingetrokken bij een vrouw die twintig jaar jonger is dan zij? Met grote luciditeit en veel gevoel voor de komische kanten van het verhaal verfilmde Francesca Comencini haar eigen roman.

Boeken

Fik Meijer: ‘Via Appia: Met Horatius langs de koningin der wegen’ (€24,99)

Een boek dat hetzelfde onderwerp heeft als de afgelopen lezing van januari.

In 191 v.Chr. was de weg voltooid en konden reizigers in één keer de weg van Rome naar Brindisi (ca. 570 kilometer) afleggen. In het begin deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties, handelaren, toeristen en pelgrims. Alle reisverslagen hierover zijn, op die van Horatius na, verloren gegaan. In 37 v.Chr. reisde de dichter voor het eerst over de weg voor een diplomatieke missie. Fik Meijer, auteur van een groot aantal veelgelezen en veelgeprezen boeken, volgde zijn spoor. Via Appia is een mooi naslagwerk over een van de bekendste wegen van de wereld. Door de kaarten en talrijke kleurenfoto’s van de belangrijkste bezienswaardigheden door het gehele boek komt de beroemde Via Appia helemaal tot leven.

Petronius: ‘Het diner van Trimalchio’  (€ 9,99)

Nog een boek aansluitend bij een van onze lezingen!

Petronius is bekend van de Satyrica, in 1969 verfilmd door Fellini als Satyricon. Geen wonder dat op het omslag van ‘Het diner van Trimalchio’ een still uit die film is gebruikt. Fellini’s film heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het beeld van de decadente Romeinse hoveling die weinig anders doet dan zich onderdompelen in orgieën en drinkgelagen. Terwijl de meeste Romeinse literatuur toch heel rechtschapen en ingetogen is. Gaius Petronius Arbiter leefde van 27 tot 65 na Christus. Hij kon over keizerlijke liederlijk­heden uitweiden, want hij was ceremoniemeester aan het Romeinse hof. In ‘Het diner van Trimalchio’ is de sleutelscène een krankzinnig decadent diner dat door de vrijgelaten slaaf Trimalchio aan het hof van de keizer op poten is gezet. De bruisende, beeldende stijl van Petronius is zeer boeiend.

Voor degene, die de lezing Aan tafel met de Romeinen: Het belang van dineren in de Romeinse tijd’ heeft bijgewoond de website http://www.apiciana.nl/derecoquinaria/inhoud.html, het kookboek van Apicius.

 

Enzo Ferrari: ‘Mijn leven: Het verhaal van mijn eenzame succes’ (€22,50)

Het leven van de Italiaanse autocoureur en autobouwer Ferrari.

Enzo Ferrari richtte in 1929, ten tijde van de depressie de Scuderia (renstal van het steigerende paard) Ferrari op, met als doel beginnende coureurs een kans te geven in de autosport. Hij gebruikte voornamelijk Alfa Romeo’s en de Scuderia groeide uit tot de officiële racedivisie van Alfa Romeo. In 1939 verliet Enzo Alfa Romeo, maar werd gedwongen de daarop volgende vijf jaar geen auto te bouwen met de naam Scuderia Ferrari. In de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek van de renstal gebombardeerd. Toch verscheen in 1947 voor het eerst een Ferrari aan de start van de eerste grote naoorlogse autowedstrijd. Meer dan zeventig jaar later is Ferrari nog altijd een van de meest toonaangevende automerken van de wereld. In zijn autobiografie ‘Mijn leven: het verhaal van mijn eenzame succes’, die voor het eerst in het Nederlands is vertaald, spaart Enzo niemand, ook zichzelf niet. De dood van zijn zoon Dino riep hem op pijnlijke wijze een halt toe en zette Enzo aan het denken, met deze autobiografie als resultaat. Voor Enzo was het de gelegenheid om gedachten, ideeën, overtuigingen en gevoelens die zijn leven hebben gevormd te delen. Het boek geeft geen geschiedenis van de autosport weer. Ook de band met Nederland komt in zijn biografie aan bod. Enzo was een persoonlijke vriend van prins Bernhard, die hij niet alleen zag als een fijne klant, maar ook als een uitstekende chauffeur. Prins Bernhard bezocht Enzo graag om te discussiëren over de auto die hij reed en het uitkiezen van een ander model.

 

Donatella Di Pietrantonio: ‘ Teruggeworpen’ (€ 19,95)

Dit is een psychologische roman. De schrijver heeft met dit boek de Premio Campiello 2017 gewonnen.

Het verhaal van ‘Teruggeworpen’ is vrij recht toe recht aan. Een meisje wordt geboren in een arm en kansloos gezin. Ze wordt daarom als baby bij een tante en oom onder gebracht die wel over geld, tijd en aandacht beschikken. Als ze 13 jaar oud is, wordt ze om voor haar onduidelijke redenen opeens teruggebracht in het gezin van haar echte ouders. Ze wordt in dit gezin geconfronteerd met schrijnende armoede, een brute gewelddadige vader en een moeder die over geen enkele levensvreugde lijkt te beschikken. In deze moeilijke omstandigheden vindt ze een soort bondgenoot in een zus en een broer. Langzamerhand weet het meisje zich ondanks alles te ontwikkelen tot een krachtige jonge vrouw.

 

Overige bestuursmededelingen

 –  Berichten via e-mail

Van een aantal leden hebben wij het e-mailadres. Als u uw mailadres doorgeeft, dan kunnen wij u vlak voor een bijeenkomst een herinnering sturen. Misschien wilt u ook de Nieuwsbrief per e-mail ontvangen. Dat scheelt de vereniging in afdruk- en verzendkosten! Als u belangstelling heeft voor een van deze mogelijkheden, wilt u dat dan aan ons doorgeven via een emailberichtje klik hier? En als uw emailadres verandert, vergeet dan niet ons uw nieuwe adres toe te sturen!

Als u interessante informatie over Italië of leuke nieuwtjes uit Italië voor onze leden heeft, laat het ons dan weten! Dan kunnen we het opnemen in de nieuwsbrief. De nieuwsbrief is niet alleen voor de leden, maar ook van de leden!! Tenslotte probeert uw redacteur ook overal informatie vandaan te halen

Da parte di comitato direttivo con cari saluti,

Gon Koiter (redactie)