Nieuwsbrief

 Hier vindt u onze actuele nieuwsbrief

 

 

 

 

 


 

Enschede, december 2017
Cari soci,

 

De ‘feestdagen’ komen eraan. Naar wij hopen, zult u het gezellig hebben met uw familie en/of vrienden. Voor het nieuwe jaar hebben we weer een, hopelijk ook voor u, aantrekkelijk programma samengesteld.

Voor de bijeenkomsten in november, december, januari en maart klik hier

De lezing ‘Met Horatius langs de Via Appia’ in de Italiaanse avond onder leiding van Rolf en Inge Smit.

  Een unieke (imaginaire) reis langs de oudste snelweg van Europa met onderweg fascinerende steden zoals Beneventum, tempels (bijv. de spectaculair gelegen tempel van Iuppiter Anxur in Terracina), grafmonumenten (o.a. de beroemde Rapollasarcofaag en het zogenaamde graf van Cicero), opgravingen als Minturnae en natuurlijk prachtige stukken antieke Via Appia.

We volgen grotendeels de reis van de dichter Horatius. Hij heeft hiervan een humoristisch verslag nagelaten, dat uitgebreid gebruikt zal worden tijdens de lezing. De reis voert ons door de olijfgaarden van Apulië en het onherbergzame Lucanië naar de rijke kust van Campanië en via de kiwiplantages van Latium naar de muren van het oude Rome.

 

 

Er zal ook een proeverij zijn met de wijnen en bijzondere hapjes uit de streken waar Horatius reisde onderweg naar Brindisi.

Misschien bent u vorig jaar ook geweest toen Rolf en Inge Smit de avond over Le Marche verzorgden?

Rolf en Inge Smit hebben een kleinschalige agriturismo en B&B Ca’Beto in de Marken vlakbij Urbino, de stad waarin Rafaël geboren is. Ze hebben hun hart verpand aan Italië. Samen hebben ze ook vele reizen naar Italië geleid, en doen dat nog steeds.

Datum en plaats: vrijdag 19 januari om 19.30 uur in het Kottenparkcollege, Lyceumlaan 30 te Enschede.

Vrije toegang.

De lezing ‘Aan tafel met de Romeinen: Het belang van dineren in de Romeinse tijd’ door mevrouw Wendelijn van der Leest

Gezamenlijke maaltijden hebben een belangrijke functie in onze maatschappij; het is niet alleen lekker en gezellig, maar ook ondersteunt het vaak ons sociale netwerk. Dit was zeker niet anders in de Romeinse maatschappij, waar status verwerven en ‘netwerken’ (voor de elite) mogelijk nog belangrijker was dan in onze huidige maatschappij.

Het organiseren van gezamenlijke banketten (een convivium) was daarmee een reflectie van iemands rijkdom, van iemands (goede) netwerk, diens ontwikkeling en verfijnde smaak.

 

Kortom, het bepaalde het publieke imago en de reputatie. Maar ook voor de gasten was het naast een avond heerlijk eten en drinken, tevens een proef van hun ontwikkeling en goede smaak. Het was de plek waar zaken werden gedaan, politieke banden werden gesmeed of reputaties werden gebroken.

Maar wat hield zo’n banket eigenlijk in? En hoe waren deze banketten historisch gezien eigenlijk tot stand gekomen? Wat werd er zoal gegeten bij deze banketten? En wat waren de eetgewoontes van de lagere sociale klassen? In deze lezing zullen meerdere facetten van de Romeinse eetcultuur aan bod komen, van de elite tot de armere bevolking. Er wordt gekeken naar de historie van wat er gegeten en gedronken werd door de Romeinen en waar.

 

Drs. Wendelijn van der Leest is historica en oudheidkundige.

Datum en plaats: vrijdag 23 februari om 19.30 uur in Ariënsstaete (Liberein), Lijsterstraat 30, 7523 ET Enschede

Introductie: Toegestaan voor € 3,50 per persoon

De lezing ‘Augustus en Mussolini’ door mevrouw Angelique Notermans

Twee mannen, één gedachte: de alleenheerschappij over een wereldrijk. In het eerste deel van de lezing bekijken we van welke vormen van propaganda Augustus zich bediende om zijn macht te legitimeren.

   

Twee monumenten die in dit verband uitgebreide aandacht vereisen, zijn de Augustus van Prima Porta en de Ara Pacis

 

Ook wordt kort ingegaan op andere vormen van propaganda die Augustus toepaste.

In het tweede deel van de lezing staat die andere grote leider van Italië centraal, Mussolini. Zijn grote voorbeeld was Augustus en in zijn propaganda grijpt hij veelvuldig terug op de Klassieke Oudheid.

 

   

Aan de hand van een “bezoek” aan het Foro Italico en de wijk EUR proberen we inzicht te krijgen in de propaganda van Mussolini en zijn gebruik van elementen uit de Klassieke Oudheid.

 

 

Angelique Notermans studeerde Klassieke Talen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen met als hoofdvak Klassieke Archeologie. Zij promoveerde op een onderzoek naar Romeinse vloermozaïeken met inscripties. Momenteel werkt Notermans als docente Klassieke Talen aan een scholengemeenschap in Nijmegen.

Datum en plaats: vrijdag 23 maart om 19.30 uur in Ariënsstaete (Liberein), Lijsterstraat 30, 7523 ET Enschede

Introductie: Toegestaan voor € 3,50 per persoon

Naast de bijeenkomsten, georganiseerd door het comitato del Twente kunt u ook nog op een andere manier, dicht bij huis of thuis, van de Italiaanse cultuur genieten.

Films

Zoals in de vorige nieuwsbrief al vermeld is, zal vanaf januari 2018 in Nederland de film ‘A Ciambra’ draaien en dus misschien ook in Concordia. Deze film wordt ingestuurd voor de Oscars voor beste buitenlandse film in 2018.

De bijzondere documentaire ‘My Name is Nobody’ is geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary 2017. Wellicht heeft u hier al van gehoord?

Op een oude klassenfoto staat te midden van twee iconen uit de Italiaanse cinema, Ennio Morricone en Sergio Leone, een mysterieuze jongen. Wie is deze jongen? Wat zou er van hém geworden zijn? Denise Janzee reist af naar Trastevere om, met het kiekje in de hand, te onderzoeken wie dat onbekende gezicht op die antieke foto kan zijn. De taxichauffeur, een oude kapper, een gepensioneerde advocaat, de lokale huisarts, een priester, een andere filmmaker – het zijn slechts enkele bewoners die zich over de foto en Janzee’s vragen buigen. Maar niet iedereen snapt het belang. Waarom zou je een film maken over een onbekende, waarvan er toch al zoveel rondlopen? Terwijl langzaam een beeld ontstaat van de onbekende man, portretteert de film ook de ondervraagden, de wijk en een maatschappij waarin beroemdheid tot het hoogste goed is verheven.

Het is dus een reis door Italië met zijn markante inwoners, pleintjes en kerken én de Italiaanse cinema.

Wat blijft er dan van je over als je maar een heel gewone burger bent?

‘My Name is Nobody’ is vanaf 18 januari in de filmtheaters te zien.

Boeken

Giorgio Falco: De tweeling H (€24,99)

De tweelingzussen Hilde en Helga groeien op in de jaren dertig van de vorige eeuw in Beieren. Hun vader beschouwt het opkomend nazisme als een kans om zijn maatschappelijke positie te verbeteren. In de oorlog weet hij keer op keer te profiteren van de benarde situatie van anderen. Van het kapitaal dat hij zo vergaart, koopt hij een hotel aan de Italiaanse kust, waar het gezin gaat wonen. Nooit wordt er over het verleden gesproken. In de jaren na de oorlog, wanneer ze volwassen zijn, lukt het Hilde en Helga niet los te komen van het web van leugens en schone schijn waarmee het verleden wordt afgedekt. De ene zus wil wel maar durft niet. De andere zus durft wel maar wil niet. Altijd zijn ze bang dat een van de hotelgasten achter hun ware geschiedenis komt.
De tweeling H beschrijft de grijze, onopvallende alledaagsheid van het kwaad vanuit het oogpunt van de daders. Die komen ogenschijnlijk moeiteloos weg met hun schimmige verleden, omdat ze kunnen blijven volhouden dat ze het niet wisten. Maar daaronder wringt het. Hun levens verzanden en verliezen op den duur alle betekenis.

Een groene toren, Wonderwoods gedoopt, in Utrecht.

Een aantal jaren geleden stond in onze nieuwsbrief informatie over het verticale bos in Milaan.

  Milaan is een van de sterkst vervuilde steden in de wereld en deze torens vol bomen geven de stad wat lucht. ‘Bosco Verticale’, het allereerste verticale bos ter wereld, is voltooid in de vorm van twee woontorens van 111 en 79 meter hoog. Daarop werden 900 bomen en andere beplanting geplaatst.

Het is de bedoeling dat de bomen en planten de CO2 en stof in de lucht van het gebouw controleren, zodat er geen verwarmings- of verkoelingssysteem nodig is.

Het ‘Bosco Verticale’ produceert energie en draagt bij aan een specifiek microklimaat. Daarnaast houden de bomen het lawaai van de stad tegen, meldt architectenbureau Stefano Boeri. Het geheel heeft reeds insecten en vogels gelokt. Meer dan 20 soorten vogels zijn al geturfd en de eerste gierzwaluw is ook al gezien!

Nu krijgt Utrecht binnenkort in navolging van Milaan een groene woontoren. De Utrechtse toren zal bomen en planten krijgen die voorkomen op de Utrechtse Heuvelrug.

 

Overige bestuursmededelingen

 

–  Berichten via e-mail

Van een aantal leden hebben wij het e-mailadres. Als u uw mailadres doorgeeft, dan kunnen wij u vlak voor een bijeenkomst een herinnering sturen. Misschien wilt u ook de Nieuwsbrief per e-mail ontvangen. Dat scheelt de vereniging in afdruk- en verzendkosten! Als u belangstelling heeft voor een van deze mogelijkheden, wilt u dat dan aan ons doorgeven via een email berichtje klik hier? En als uw emailadres verandert, vergeet dan niet ons uw nieuwe adres toe te sturen!

Als u interessante informatie over Italië of leuke nieuwtjes uit Italië voor onze leden heeft, laat het ons dan weten! Dan kunnen we het opnemen in de nieuwsbrief. De nieuwsbrief is niet alleen voor de leden, maar ook van de leden!! Tenslotte probeert uw redacteur ook overal informatie vandaan te halen, zoals het verhaal over het verticale bos in Milaan, met als navolging de groene woontoren in Utrecht.

Tenslotte wensen we u prettige feestdagen, en alle goeds voor het jaar 2018. We hopen u natuurlijk ook op een van onze bijeenkomsten in het nieuwe jaar te mogen begroeten.

Da parte di comitato direttivo con cari saluti,

Gon Koiter (redactie)

   

 

Buon Natale

e

Felice Anno Nuovo!