Verlengd tot en met 27 maart: Artemisia Gentileschi in Rijksmuseum Twenthe

Onder de titel ‘Artemisia. Vrouw & Macht’ organiseert Rijksmuseum Twenthe in Enschede Van 26 september 2021 tot en met 27 maart 2022 een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van barokschilder Artemisia Gentileschi (1593-na 1654).

Zij was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te confirmeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat.

Na grote presentaties in onder meer Rome, New York, Milaan en, recentelijk, in Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland het werk van barokkunstenaar Artemisia Gentileschi centraal gesteld. Artemisia Gentileschi was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse barok. Zo bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was, en dat nu nog is: Artemisia.


Recentelijk werd Artemisia ‘herontdekt’ als een van de belangrijkste kunstenaars van de Italiaanse barok. Niet ondanks dat zij een vrouw was, maar omdat zij het was. Wie was deze kunstenaarsdochter en uitzonderlijke (portret)schilder die zo’n bewogen leven leidde?  In deze mini-documentaire wordt u meegenomen in haar leven en haar werk. 
Anneke Smelik (hoogleraar visuele cultuur), Anna Lo Bianco (kunsthistoricus en gastconservator), Joost Keizer (gastconservator en associate professor Rijksuniversiteit Groningen), Thijs de Raedt (conservator Rijksmuseum Twenthe) en Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twenthe) zijn aan het woord in deze korte inleiding op de tentoonstelling.

Dante Twente organiseerde voor haar leden een gratis rondleiding voor deze unieke tentoonstelling op 26-11. De geplande tweede rondleiding van 28 november kon door de aangescherpte maatregelen helaas niet doorgaan. Dante Twente probeert nog een extra rondleiding te boeken nu de tentoonstelling is uitgesteld. Niet-leden zijn ook welkom tegen een kleine vergoeding. Als je geen museumkaart hebt is de entree in het museum voor eigen rekening.

Zie ook website Rijksmuseum Twenthe.