Mathilde van Toscane (1046-1115) is een van de rijkste en machtigste vrouwen in de middeleeuwen. In Italië wordt zij aangeduid als ‘la Grande Contessa’; voor de geschiedenis van Italië is de hertogin zo belangrijk dat de tweede helft van de 11e eeuw wel het ‘Mathildische tijdperk’ wordt genoemd.
De naam van deze geëmancipeerde, strijdbare gravin is nauw verbonden met de ‘Gang naar Canossa’. Haar stamburcht in de Apennijnen is het toneel van de beroemde boetetocht die keizer Hendrik IV moet ondernemen om zich te verzoenen met paus Gregorius VII. Mathilde is niet alleen de gastvrouw van die topontmoeting maar ook de belangrijkste bemiddelaar. Vanwege haar belangrijke rol in de machtsstrijd tussen de keizer en de paus, is zij de machtigste vrouw in de kerkgeschiedenis.
De 11e eeuw is ook de eeuw van de opkomst van de stadsteden in Italië. In deze turbulente tijd, waarin het doorgaans mannen zijn die de dienst uitmaken, houdt de eigenzinnige Mathilde zich opmerkelijk goed staande – met groot doorzettingsvermogen, strategisch en militair inzicht.
Het Leven van Mathilde, geschreven door Gregor Dijkhuis, is de eerste Nederlandstalige monografie over deze kleurrijke, strijdbare vrouwe en over haar voorgangers, de Heren van Canossa. Naar aanleiding van het recent verschijnen van dit boek verzorgt Gregor Dijkhuis op vrijdag 31 januari een lezing waarin u kennismaakt met deze fascinerende vrouw.
Er is dan ook gelegenheid het boek te kopen (310 pagina’s, €29,95,=).