Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events
  • This event has passed.

Het verleden in dienst van het heden – fake geschiedenis in het oude Florence?

20 januari 2023, 20:00 - 22:00

Schilderingen van de geschiedenis van Florence in het Palazzo Vecchio, lezing door Jan L. de Jong

In de officiële ontvangstzalen van het middeleeuwse Palazzo Vecchio, in het hart van de stad Florence, zijn tussen 1555 en 1573 diverse series schilderingen aangebracht.

Op grote schaal tonen zij allemaal hoogtepunten uit de geschiedenis van deze Italiaanse stadsstaat. Maar wie bepaalde wat ‘hoogtepunten uit de geschiedenis’ zijn? Dat was in dit geval de opdrachtgever: (groot)hertog Cosimo I de’ Medici, die in 1537 aan de macht was gekomen, ondanks grote tegenstand. In deze lezing zullen we de schilderingen nader bekijken, vanuit de vraag: hoe zijn de schilderingen tot stand gekomen, wie waren erbij betrokken en wie besloot welke gebeurtenissen er werden uitgebeeld? Op grond van welke overwegingen werd de keuze van ‘hoogtepunten uit de geschiedenis’ gemaakt? In hoeverre zijn de uitgebeelde gebeurtenissen historisch betrouwbaar en gaat het eigenlijk wel om uitbeeldingen van de geschiedenis van Florence? Is er niet eerder sprake van politieke propaganda?

Jan L. de Jong werkt aan de afdeling Kunst-, Architectuur- en Landschapsgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in Italiaanse kunst uit de periode 1400 – 1600.

Gegevens

Datum: 20 januari 2023
Tijd: 20:00 - 22:00

Venue

Locatie: Speeltuin Voortsweg
Adres: Voortsweg 225
Enschede,

+ Google Map

Organizer

Organisatie: Dante Alighieri Twente

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst