Sicilië kent een enorme rijkdom aan overblijfselen uit de Klassieke Oudheid. Griekse stadstaten als Siracusa en Agrigento vormden er het kloppend hart van het zg. Groot-Griekenland (Magna Graecia). Ondanks bloedige oorlogen tegen de Feniciërs en Carthagers bloeide de Griekse cultuur en met name Dorische tempels (Agrigento, Selinunte) en fraai gelegen theaters (Siracusa,Taormina) getuigen hiervan.
Eind derde eeuw v.Chr. werd Sicilië een Romeinse provincie. De benaming ‘Graanschuur van Rome’ spreekt voor zich. Naast resten van amfitheaters (Siracusa, Catania) en een Odeon (muziektheater Taormina) vind je in het binnenland bij Piazza Armerina de meest imponerende Romeinse villa van het eiland. Beroemd zijn schitterende mozaïekvloeren (3.500 m2) met een veelvoud aan voorstellingen (jachttaferelen, wagenrennen, goden- en heldensagen)
Aan de hand van talloze kleurrijke en illustratieve afbeeldingen wordt de (kunst)geschiedenis en de cultuur van de Klassieke Oudheid op Sicilië besproken. Mythologische verhalen onthullen avonturen van goden en godinnen en historische figuren komen tot leven,
Korte introductie van Marc:
Na een verblijf in Rome (1974-1977) heeft Marc als reisleider/gids op Sicilië van 1980 tot 1984 culturele reizen begeleid. Terug in Nederland is zijn kunsthistorische kennis verbreed tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden. Van 1989 tot aan zijn pensionering in juni 2012 is hij werkzaam geweest als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda (momenteel BUas /Breda University of Applied Sciences). Toen heeft hij zich o.m. beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en uitvoering van talloze studiereizen.
Bij de foto: Taormina – Grieks-Romeins theater uit de 7e eeuw voor Christus (met de Etna op de achtergrond)